Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Επίσκεψη σε μουσεία


Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Σάββα Δευτεραίο, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε για την περιοδική έκθεση «Ραιδεστός -Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σε ένα ταξίδι προσφυγιάς». Στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος επισκέφθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον Πλατανότοπο του Μαΐστρου.



Ο Σάββας Δευτεραίος ανέφερε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του ως πολιτιστικό κύτταρο της περιοχής, μόνο με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς, αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι ή νέοι επιστήμονες από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα πεταχτούν πάλι στην ανεργία όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υποστελεχωμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου. Για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επίσης ανέφερε ότι πρέπει να στελεχωθεί, να αποτελεί υπηρεσία του Δήμου, ώστε αυτή η αξιολογότατη προσπάθεια να μην είναι υπόθεση 2-3 ατόμων, να μην στηρίζεται αποκλειστικά στον πραγματικά αξιέπαινο Εθελοντισμό των κατοίκων του Μαΐστρου και φυσικά να μην αποτελεί «πεδίο εκλογικής εκμετάλλευσης». 
Επισημάνθηκε η ανάγκη να δοθεί βοήθεια από το Δήμο για τη διεκδίκηση επαρκούς προστασίας και λειτουργίας τόσο των Μουσείων όσο και των αρχαιολογικών χώρων, όπως η αρχαία Ζώνη, τα Κάστρα του Πόταμου και του Άβαντα, ο σημαντικότατος νεολιθικός οικισμός της Μάκρης, η αρχαία Τραϊανούπολη και τόσα άλλα. Να αποτελέσουν σημεία ελεύθερης πρόσβασης για τα σχολεία, τις οικογένειες, τους νέους ανθρώπους, τους τουρίστες. Με γνωριμία του Πολιτισμού μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για ενήλικες, διασφαλίζοντας γι’ αυτό τις κατάλληλες υποδομές πρόσβασης (τουλάχιστον  άμεση δρομολόγηση αστικών λεωφορείων) και ασφαλούς λειτουργίας.
Για όλα αυτά, η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους, καθώς αυτοί αποτελούν τη δύναμη και την ψυχή για κάθε ανάπτυξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας. Η επαφή του λαού με το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική μας κληρονομιά, η ολόπλευρη μόρφωση όλων των εργαζομένων και η γνώση της ιστορίας αποτελούν ανεκτίμητα εφόδια για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Είναι ανάγκη να προασπίσουμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των μουσείων και των χώρων ιστορίας και πολιτισμού που, δικαιωματικά, έχουν ένα και μόνο ιδιοκτήτη, το λαό.
Τέλος ο Σάββας Δευτεραίος δήλωσε ότι «..η στάση κάθε υποψήφιου απέναντι στο δικαίωμα για δωρεάν πολιτιστική ανάπτυξη του λαού και ιδίως της νεολαίας, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου» και κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο και Περιφέρεια και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου