Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ … ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 


Κάθε χρόνο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου καταθέτουμε ερωτήματα σχετικά με τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της περιοχής μας. Ωστόσο, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο. Οι εφιαλτικές μνήμες του περσινού καλοκαιριού έχουν στοιχειώσει τις ζωές μας, τα καμένα που μας περιβάλλουν μας θυμίζουν το κάθε λεπτό της κολοσσιαίας καταστροφής που ζήσαμε. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης θα χρειαστεί δεκαετίες για να ανακάμψει και αυτό μόνο αν το αναλάβει ο λαός της περιοχής αντί για τους ανάδοχους. Μόνο το λαϊκό κίνημα που δεν έχει ως γνώμονα το κέρδος μπορεί να διασφαλίσει πως το δάσος θα γίνει πάλι δάσος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πρόσφατη εγκύκλιο για την “εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων κοντά σε δάση”, για άλλη μια φορά προσπαθεί να “βγάλει από πάνω της“, την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές. Ευθύνη για την καταστροφική και δασοκτόνα δασική πολιτική της, που έχει οδηγήσει σε τεράστιες καταστροφές και μόνο πέρσι “στοίχισε” τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, ενώ κάηκαν πάνω από 1,7 εκατομμύρια στρέμματα δασών, δασικών και αγροτικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα.

Το κράτος ουσιαστικά «αποποιείται» τις ευθύνες του, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός πέρυσι με δηλώσεις του ξέκοψε κάθε συζήτηση για προστασία του φυσικού πλούτου λέγοντας ότι «έχουμε περιορισμένους πόρους».

Σε αυτή τη λογική, με τον ανύπαρκτο σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας και πολιτικής προστασίας, από έναν επιλεκτικά «ανίκανο» κρατικό μηχανισμό σε ό,τι έχει να κάνει με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, έρχεται η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 κοινή απόφαση Υπουργών της Κυβέρνησης και στη λογική του «πάμε κι όπου βγει», αποθεώνοντας το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, στην έκδοση με δικά τους έξοδα “Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα”, καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως “….στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης….”.

Έτσι εν ολίγοις, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, λέγοντάς τους κατάμουτρα ότι “αφού το δάσος θα καεί αργά ή γρήγορα με την πολιτική προστασίας που εφαρμόζω, κάνε ότι νομίζεις

για να προστατέψεις το σπίτι σου και μη μου ζητάς ευθύνη αν μαζί με το δάσος καεί και το σπιτικό σου, εγώ θα παρακολουθώ και αν δεν συμμορφώνεσαι θα σου βάζω πρόστιμα”.

Στην ίδια ΚΥΑ οι Δήμοι καλούνται: να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν….. για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης. Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των Δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται. Η δασοπροστασία πλέον εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησής της από τον εκάστοτε Δήμο. Καθώς η χρηματοδότηση των Δήμων μέσω των ΚΑΠ μειώθηκε πάνω από 60%, οι μεγάλες δαπάνες των πραγματικών αναγκών της Αντιπυρικής Προστασίας επιβαρύνει μέσω της δημοτικής φορολογίας περισσότερο τον ίδιο το λαό.

Αυτές είναι οι επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής που ούτε μπορεί ούτε θέλει την ολοκληρωμένη, συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών, αλλά τα αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και πηγή κέρδους για τους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, γι’ αυτό και προετοιμάζει την εκχώρηση της διαχείρισης τους σε αυτούς.

· Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική

· Ζητάμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής εγκυκλίου.

Κόντρα σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, στο «πάμε κι όπου βγει», έρχεται η οργανωμένη - συλλογική διεκδίκηση, η αλληλεγγύη που απαιτείται μπροστά από τα πύρινα μέτωπα. Εκεί που το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής» πρέπει να γίνεται κάθε φορά πράξη.

- Τώρα να μπει ο δήμος μπροστά και να διεκδικήσει δυναμικά και με την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας από πυρκαγιά για το περιαστικό δάσος, για τα αλσύλλια στην περιοχή ευθύνης του δήμου, για ό,τι απέμεινε, για ό,τι ξαναπρασινίζει, για το σύνολο του φυσικού πλούτου της περιοχής.

- Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό χώρων που έχουν μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς μετά από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- Καλούμε τον δήμο να καταγγείλει την πολιτική της κυβέρνησης που αποθεώνει την ατομική ευθύνη για να αποποιηθεί τις δικές της. Να διεκδικήσει την πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών ώστε να γίνει δυνατή η συγκρότηση του μητρώου κατοικιών, η εκπόνηση Τεχνικής Μελέτης. Το κόστος για τη σύνταξη «Εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα», όπως και όλων των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας, να καλυφθεί από το κράτος.

Αλεξανδρούπολη 1/4/24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου