Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας των γυναικών, η οποία καθιερώθηκε πριν από 111 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών με πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν. Οι αγώνες για τη γυναικεία ισοτιμία είναι αναγκαίοι, αφού οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ζουν και βασιλεύουν. Τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την προστασία της μητρότητας, την κοινωνική και προσωπική τους ζωή και τον ελεύθερο χρόνο συντρίβονται από τη βαρβαρότητα, που έχει θεό τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κολοσσών.
Υψώνουμε «τείχος προστασίας» απέναντι σε κάθε μορφή βίας σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη!
Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σχεδόν έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει όλες τις γυναίκες, όλο το λαό μας, αντιμέτωπους με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που δημιούργησε η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Μαζί με όλα τα παραπάνω προστίθεται και η αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες εξαιτίας των συνθηκών εγκλεισμού, λόγω πανδημίας.
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών ακόμα και ανήλικων παιδιών. Περιστατικά που αιτία τους είναι οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και καταναγκασμοί, που δεσμεύουν τα όνειρα, την πορεία μιας γυναίκας, ενός νέου ανθρώπου στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.
Δυναμώνουμε τη «φωνή» μας:
-Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Χιλιάδες γυναίκες βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, απολύθηκαν. Άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλεργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά.
-Για την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας της «μιας νόσου», υποστελεχωμένο, στο οποίο οι υγειονομικοί- άνδρες και γυναίκες- δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό.
-Για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς, των ΜΜΜ, των σχολείων, σε χώρους διασποράς του ιού, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
-Για την ανασφάλεια των χρεών, των απλήρωτων λογαριασμών και με την αγωνία των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας για τους αυτοαπασχολούμενους/ες.
-Για την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, που τόσους μήνες βρίσκονται πίσω από την οθόνη της τηλεκπαίδευσης, ενώ τα σχολεία και οι σχολές παραμένουν “ανοχύρωτα”.
-Απέναντι στην επίθεση για το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των διαδηλώσεων, την ενεργή συμμετοχή και έκφραση γνώμης με κώδικες δεοντολογίας και κανονισμούς.
Διεκδικούμε:
-Χρηματοδότηση
από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων
για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και
πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή
εργασία.
-Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
-Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
-Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.
-Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
-Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις (στους παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ ΚΔΑΠΜΕΑ σε όλες τις κοινωνικές δομές).
Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.
-Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 8 ΜΑΡΤΗ 2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου