Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Για τον προϋπολογισμό του Δήμου Αλεξανδρούπολης (δημοτικής αρχής και δυνάμεων της αντιπολίτευσης) και το Τεχνικό πρόγραμμα 2022.


Η δημοτική αρχή και  η αντιπολίτευση ψήφισαν από κοινού(μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε)  τον προϋπολογισμό του 2022 μετά από αποδοχή ουσιαστικά (τα 7/8), από τη Δημοτική αρχή, της «εναλλακτικής» πρότασης της «αντιπολίτευσης». O προϋπολογισμός που κατέθεσε η δημοτική αρχή είναι αντιλαϊκός γιατί κόβεται και ράβεται στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού που συζητιέται αυτή την περίοδο, στη Βουλή ο οποίος περικόπτει τις δαπάνες για υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική, αλλά βρίσκει 7,5 δις ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες, που δεν αφορούν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά την πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ. Για να προωθείται αυτή η πολιτική αποτελεσματικότερα από την Τοπική Διοίκηση - φυσικά και του Δήμου μας- υπάρχουν οι μηχανισμοί ασφυκτικού ελέγχου των προϋπολογισμών στους οποίους αδιαμαρτύρητα συμμορφώνεται η Διοίκηση του Δήμου, όπως φαίνεται από την Εισηγητική Έκθεση.

Έτσι για το 2022 ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει στους Δήμους 116 εκατομμύρια  λιγότερα (2,656 δις έναντι 2,772 το 2021). Αυτό σημαίνει ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (με τα 2μηνα, τα 5μηνα και τα 8μηνα να είναι καθεστώς), σύμπραξη με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), πάρτι από ΜΚΟ κλπ. Όλα αυτά για να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το «χρέος». Ο λαός και πάλι καλείται να πληρώνει φόρους, τέλη, χαράτσια, πρόστιμα.  

Κι ενώ ισχύουν όλα αυτά οι παρατάξεις Πόλη & Πολίτες – Βαγγέλης Λαμπάκης, Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση – Βαγγέλης Μυτιληνός και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης, αν και κατέθεσαν την δική τους «εναλλακτική» πρόταση για τον Προϋπολογισμό χωρίς να λένε κουβέντα για το «μάρμαρο», δηλαδή, ποιος πληρώνει και ποιος φταίει, προχώρησαν σε μια ευκαιριακή συμφωνία με τη Δημοτική αρχή.  Η «αντιπολίτευση» (που τώρα πια είναι συμπολίτευση)  προσπαθώντας να δείξει φιλολαϊκό προφίλ πρότειναν ισχνή μείωση των δημοτικών τελών. Ακόμη και αυτό το αποποιήθηκαν (πλην του ανεξάρτητου Δημ. Συμβούλου) με πρόσχημα ότι η Δημοτική αρχή στη Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού συμπεριέλαβε το δημοτικό υπόγειο πάρκινγκ στο παλιό κολυμβητήριο, την ράμπα ΑΜΕΑ στο Φάρο, τις δενδροφυτεύσεις κλπ. Έτσι πια, έχουμε μια «άλλη» διευρυμένη από την αντιπολίτευση δημοτική αρχή που εφάρμοζε (10ετής και πλέον εμπειρία), εφαρμόζει και θα εφαρμόζει, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια δεν υλοποίησαν τις σημερινές προτάσεις τους και φυσικά δεν διεκδίκησαν τίποτα. Η μέχρι χθες «κοκορομαχία» τους ήταν γιατί απλά τους ενοχλεί που τώρα μια «άλλη» δημοτική αρχή διαχειρίζεται την ίδια πολιτική…Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο τα βρήκαν…

Οι ευκαιριακές συμμαχίες, της δημοτικής αρχής και της «αντιπολίτευσης» με άλλοτε άλλους ευκαιριακούς εταίρους, είναι αποκαλυπτικές προθέσεων και στόχων που αφορούν στην εξειδίκευση, την διαχείριση  των πόρων και όχι στη στρατηγική που υπηρετούν. Αφορούν στο μοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας που είναι δεμένη με τις ιεραρχήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων αλλά τις αντιθέσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων. Τα πράγματα θα γίνουν πιο ευδιάκριτα, για όσους δεν το βλέπουν (ή κάνουν πως δεν βλέπουν) όταν θα ξεκινήσει ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ του Δήμου και θα προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπεται στο πόρισμα για την ανάπτυξη της Θράκης. Συγκεκριμένα:                                                                                  

Τα έσοδα του Δήμου για το 2022  υπολογίζονται σε  53.520.298€ ενώ η κρατική επιχορήγηση στα 23.283.962€. Πέρσι η κρατική επιχορήγηση που δόθηκε ήταν τελικά 18.924.358€ και φέτος με δεδομένη τη μείωσή της μάλλον θα κυμανθεί ακόμα πιο κάτω. ΔΗΛΑΔΗ οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 30.000.000€. Το 2021 υπήρχε πρόβλεψη εισπραχθέντων εσόδων 15.488.918€ και τελικά εισπράχθηκαν 5.051.342€. Πολλά από αυτά δεν πρόκειται να εισπραχθούν, κυρίως αυτά που χρωστάνε μεγαλοφειλέτες.

Μειωμένες είναι και οι δαπάνες (924.000) των υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής σε σχέση με το 2021 (3.037.000€), δεν υπάρχει δαπάνη για παιδικούς σταθμούς προφανώς γιατί όλα αυτά εξαρτώνται από τα voucher διαφόρων προγραμμάτων (εναρμόνιση οικογενειακής επαγγελματικής ζωής κλπ). Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Δήμου (περισσότερο από 65%) προέρχεται από τους δημότες. Αυτό φαίνεται, όχι μόνο από τον δημοτικό αλλά και από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που συζητιέται αυτές τις μέρες.

Στα 2 χρόνια της πανδημίας οι ίδιοι πόροι (ΙΠ: βλέπε τσέπες δημοτών) των Δήμων αυξήθηκαν κατά 400.000.000. Κι ενώ μια σειρά επαγγελματίες απαλλάσσονταν από τέλη, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να επιβαρύνονται με επιπλέον τέλη και φόρους για τη λειτουργία των Δήμων. Αυτό το παράδοξο οφείλεται στην αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών (που δεν αφορούν τα «κρυμμένα») αλλά οφείλονται στην επιβάρυνση ΚΑΙ των βοηθητικών χώρων των νοικοκυριών, ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ αναδρομικά από το 2020!!!  Και έρχονται και νέες αντικειμενικές αξίες !!!!

Για τους εργαζόμενους του Δήμου: Από τα 11.818.000€ που προβλέπονται για μισθοδοσίες, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές το κράτος καλύπτει τα 11.689.000€, δηλ.129.000€ λιγότερο όταν τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχουν πάρει Μέσα Ατομικής Προστασίας Το ποσό αυτό αποτυπώνει το χτύπημα των μισθών που συνεχίζεται παράλληλα με τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, την επέκταση των συμβασιούχων, την εκμετάλλευση των ανέργων μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που ευκαιριακά καλύπτουν τις μόνιμες ελλείψεις, τις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων (καθαριότητα, φωτισμός, πράσινο που επιταχύνονται. Δηλ. η κρατική χρηματοδότηση δεν καλύπτει τη μισθοδοσία και ένα μεγάλο μέρος της συναρτάται από την αύξηση των τελών και την τσέπη των δημοτών.

Το Τεχνικό πρόγραμμα τόσο αυτό που ψηφίστηκε όσο και της διοίκησης για να υλοποιηθεί ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ απαίτηση από το κεντρικό κράτος για γενναία χρηματοδότηση αλλά για να γίνει, αν γίνει κάποιο έργο προϋποθέτει αναζήτηση «χρηματοδοτικού εργαλείου» και βασικά ΙΠ (ίδιοι πόροι). Τα εργαλεία της ΕΕ ανεξάρτητα από τον τομέα που κατευθύνονται προέρχονται βασικά από την (άμεση και έμμεση) αφαίμαξη της εργατικής τάξης , των λαϊκών στρωμάτων. Γι’ αυτό ο λαός δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τις κοινοτικές ενισχύσεις ως δωράκι της ΕΕ. Είναι ο κόπος του και πρέπει να παλεύει για να κατευθύνονται σε αναγκαίους τομείς που θα δώσουν έστω και προσωρινή ανακούφιση κόντρα στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που στοχεύει αποκλειστικά στο μέγιστο κέρδος του. Κι ενώ υπάρχουν τόσο μεγάλες ανάγκες πχ. για αντιπλημμυρικά έργα από τον Απαλό ως τα Λουτρά, η αγροτική οδοποιία είναι σε χάλι ο Δήμος αναπλάθει την πρόσβαση στη βόρεια πόλη με πρόγραμμα 12.500.000€ (καλά κάνει), χωρίς όμως να διεκδικεί έργα που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες όπως αυτά της πολιτικής προστασίας, της άμεσης ανάγκης κατασκευής Νηπιαγωγείων, Παιδικού Σταθμού στην ανατολική πλευρά της πόλης, του 13ου Δημοτικού Σχολείου (ανύπαρκτος σχεδιασμός), του Μουσικού, των απαραίτητων και αναγκαίων σοβαρών επισκευών στα σχολεία πριν είναι αργά (1ο ΕΠΑΛ), τη δημιουργία Επαγγελματικών Λυκείων στον Παρμενίωνα, τα αντιπλημμυρικά και τα έργα αντισεισμικής  προστασίας,  πυρασφάλειας  των δημοτικών και των σχολικών κτηρίων κλπ .   

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 16-12-21

                     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου